You are here

Αδελφότης Δαφνουσίων Αττικής

Προπολεμικά λίγοι χωριανοί είχαν μεταναστεύσει στην Αττική, οι οποίοι μεταπολεμικά έγιναν πολλοί και αρκετοί έμειναν στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Πολύ γρήγορα άρχισαν να συζητούν στις συναντήσεις τους για την ανάγκη να ιδρύσουν και οι Δαφνούσοι το Σύλλογό τους στην Αττική. Η νοσταλγία και η αγάπη τους για το χωριό μας, ήταν το κίνητρο μα και η διάθεση για συμπαράσταση στο χωριό, σε ότι φυσικά μπορούσαν.

Έτσι, ύστερα από πολλές συζητήσεις μαζεύτηκαν στο σπίτι του Αντώνη Πολιτάκη και με τις οδηγίες δικηγόρου συντάξανε και υπογράψανε την ιδρυτική πράξη.    Κατόπιν έγινε το Καταστατικό και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο η ίδρυση της Αδελφότητας Δαφνουσίων Χίου Αττικής, στις 20 Φεβρουαρίου 1977.

Οι συγχωριανοί που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη και φέρονται ως ιδρυτές του Συλλόγου είναι:

Πρόεδρος: Δόντης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος: Πολιτάκης Αντώνιος, Γραμματέας: Παπαξενάκης Θεόδωρος, Ταμίας: Φιριπίδης Κων/νος, Μέλη: Μενής Ιωάννης,  Ξενιάδης Θεόδωρος, Φιριπίδης Αλέκος.

Οι μέχρι σήμερα πρόεδροι του Δ.Σ. μετά τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, που ήταν ο Γεώργιος Δόντης, ήταν οι εξής:

08.11.77    Ιωάννης Μενής, 11.11.79    Αλέξ. Φιριπίδης, 04.11.81 Πολύδ. Λαμπρινούδης, 18.12.82    Αντώνιος Πολιτάκης, 18.11.83    Πέτρος Μαρτάκης, 20.10.85    Παναγ. Πολιτάκης, 25.10.87 Νίκος Μανωλιάς, 18.2.90     Ιωάννης Μενής, 03.3.92     Γεώργ. Στουπάκης, 23.10.92   Βαγγέλης Μελής, 10.4.94     Κων/νος Φιριπίδης, 10.3.96     Κων/νος Φιριπίδης, 29.3.98     Κων/νος Φιριπίδης, Ιωάννης Μενής, Γιάννης Γιαννουλάκης Αλέκος Φιριππίδης και από τότε, Ευάγγελος Μέλης.

Όλα τα Διοικητικά Συμβούλια με τους προέδρους τους έβαλαν ο καθένας τους με προθυμία και αγάπη το λιθάρι τους, για να οικοδομηθεί η μέχρι σήμερα αξιόλογη ιστορία του Συλλόγου μας.

Για πολλά χρόνια ο σύλλογος στεγαζόταν στο μαγαζί του Κώστα Φιριπίδη και μετά στα σπίτια των εκάστοτε προέδρων. Για μικρό χρονικό διάστημα, γύρω στο 1984, νοικιάσαμε ευπαρουσίαστα γραφεία στο κέντρο του Πειραιά. Μετά συνεχίσαμε πάλι στα σπίτια των προέδρων. 

Tο 1994 καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη συγκέντρωση χρημάτων, που χρειαζόταν και αγοράσαμε την ιδιόκτητη στέγη μας, με τη φιλοδοξία να γίνει κέντρο της επικοινωνίας μεταξύ των συγχωριανών της Αττικής και βάση της δραστηριότητας του συλλόγου.

Οι σχέσεις μας με το χωριό αφορούν τη συνεχή πληροφόρηση μας για τα προβλήματα και τις ανάγκες του, καθώς και τις οικονομικές ενισχύσεις μας όπως για την ανέγερση Ηρώου, τη συμβολή μας για την ανέγερση του ναού του Σωτήρα Χριστού (200.000 δρχ.) κ.λ.π.

Οι σχέσεις μας με την Ομοσπονδία Χιακών Συλλόγων Αττικής αποσκοπούν στην υποβοήθηση της αντιμετώπισης παγχιακών αλλά και τοπικών προβλημάτων, Εθνικών ζητημάτων, εορτασμό επετείων κ.λ.π. Δελτία της κίνησης μας δημοσιεύονται στο Χιακό Βήμα καθώς και στην εφημερίδα της Ομοσπονδίας "Η ΧΙΟΣ".

Βγάλαμε την εφημερίδα "Ο ΔΑΦΝΩΝΑΣ" για την προβολή των ζητημάτων του Δαφνώνα και του Συλλόγου μας, το 1984 και το '85, που δημιούργησε πολύ καλές εντυπώσεις, όμως η κυκλοφορία της δε συνεχίσθηκε για οικονομικούς λόγους.
Επιδιώξαμε με ικανοποιητική ανταπόκριση να αναπτύξουμε σχέσεις με το Δήμο Κερατσινίου.Έτσι παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις του, σε επετειακές και άλλες διοργανώσεις, πράγμα που υποβοηθείται με την απόκτηση παραδοσιακών χιώτικων ενδυμασιών από το Σύλλογο μας.

Έχουμε οργανώσει και διατηρούμε Χορευτική Ομάδα δημοτικών χορών, για να μαθαίνουν και να αγαπούν οι νέοι μας τους παραδοσιακούς χορούς και να τους χαίρονται. Συμμετέχουμε και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Χιακών Συλλόγων Αττικής καθώς και σε εθνικές επετειακές εκδηλώσεις της αλλά και σε πανελλήνιες ή γενικότερες διοργανώσεις, όπως αυτή που έγινε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, όπου πήραμε μέρος, γεγονός που έτυχε και τηλεοπτικής κάλυψης.

Ο Σύλλογος μας έχει κάμει πλήθος ψυχαγωγικών και πολιτιστικών εκδρομών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, συχνά στα πλαίσια παραδοσιακών εορτών, όπως είναι οι Πασχαλινές, οι Πρωτομαγιάτικες κ.λ.π.

Σημαντική και δημοφιλής δραστηριότητα ήταν η ετήσια έκδοση Ημερολογίου κάθε Πρωτοχρονιά, αφιερωμένου κάθε φορά σε πολύ ελκυστικά θέματα, όπως παλιά φωτογραφία πριν το 1928 στη βρύση του χωριού, ζωγραφιά από το εξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου της Τίνας - Μαργαρίτας Μαρτάκη κ.λ.π.

Πραγματοποιούμε πολλές παραδοσιακές, αποκριάτικες κ.λ.π. εκδηλώσεις, χορούς, συνεστιάσεις καθώς και την ετήσια κοπή της βασιλόπιτας. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε τροποποίηση, του καταστατικού μας, για να το ανανεώσουμε , αλλά και για να παρασχεθεί η δυνατότητα εγκατάστασης παραρτημάτων της έδρας του Συλλόγου, όπου οι περιστάσεις θα το επιβάλλουν.

Ο Σύλλογος μας συνεχίζει τη δραστηριότητα και τη δημιουργική ζωή του και σας καλεί όλους να τον συνδράμετε ιδιαίτερα στον τομέα της αξιοποίησης των ιδιόκτητων γραφείων μας, που μας αγκαλιάζουν στη θερμή Δαφνούσικη εστία τους! Ας δώσουμε αυτήν την υπόσχεση με την καρδία μας.

Το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ευχόμαστε επιτυχία στις επιδιώξεις του, καλή πρόοδο και ευτυχία σ' όλους.

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας...