You are here

Καμπόχωρα

Στη φωτογραφία που έχει ληφθεί από το Δαφνώνα, διακρίνονται το Βερβεράτο, το Χαλκειό, το Βασιλειώνοικο, ο Ζυφιάς και οι Βαβύλοι. Μετά τα Καμπόχωρα, ο Κάμπος τα Θυμιανά, τα στενά, η Μικρά Ασία...

Από τα βάθη των αιώνων η περιοχή Καμποχώρων έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτισμική και γενικά σε όλους τους τομείς της ζωής του νησιού μας. Από την αρχαιότητα ως μικροί αγροτικοί οικισμοί και αργότερα ως οργανωμένες κοινωνίες των χωριών, δεν άλλαζαν την σπουδαιότητα της περιοχής.

Η σύσταση του πρώην Δήμου Καμποχώρων, έγινε το 1990 μετά από συγχώνευση  έξι οικισμών της περιοχής, που πριν λειτουργούσαν ως αυτόνομες Κοινότητες. Έτσι το Χαλκειό, οι Βαβύλοι, το Βασιλεώνοικο, το Βερβεράτο, ο Δαφνώνας, και ο Ζυφιάς, απετέλεσαν ένα Δήμο. Το 1998 στον Δήμο Καμποχώρων προστέθηκε και η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Συκούση. Όλοι οι οικισμοί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού και η συγκοινωνία με αυτή γίνεται μέσω δύο βασικών οδικών αξόνων.
Έδρα του Δήμου ήταν το Χαλκειός, το οποίο από γεωγραφικής θέσης βρίσκεται περίπου στο μέσον των άλλων οικισμών. Οι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονταν στο πανέμορφο κτίριο της Αργέντειου Σχολής. Είναι ένα πετρόκτιστο, μεγάλο οίκημα με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των αρχών του περασμένου αιώνα, μια και κατασκευάστηκε στα 1917 από τους Χιώτες ευεργέτες Παντελή Αργέντη και τη σύζυγό του Φανή Σκυλίτση.

Σ` όλους τους οικισμούς του πρώην Δήμου,  λειτουργούν από ένας τουλάχιστον πολιτιστικός σύλλογος, αθλητικοί όμιλοι και άλλοι οργανισμοί που προσφέρουν αξιόλογο έργο αναγνωρισμένο εντός και εκτός Χίου.  Στο Δαφνώνα εκδίδεται και το Περιοδικό "Δάφνη" που διανέμεται δωρεάν και διαβάζεται, όπως όλες μας οι εκδόσεις και από τις παρούσες σελίδες.

Οι κάτοικοι των οικισμών, είναι καλοκάγαθοι, εργατικοί και αυθεντικοί, διατηρούν δε σε μεγάλο βαθμό ιδιαιτερότητες χαρακτήρα και γλώσσας. Πολλοί απ` αυτούς εργάζονται στην πόλη της Χίου ή έχουν εκεί τις δικές τους επιχειρήσεις.

Με τον "Καλλικράτη" έγινε άλλη συγχώνευση στον ενιαίο Δήμο Χίου, που σήμερα συζητείται και πάλι η διάσπασή του.

Λόγω έλλειψης γης στη πόλη της Χίου όπως στον Κάμπο και το Βροντάδο, η περιοχή Καμποχώρων είναι η μόνη που διαθέτει μεγάλες εκτάσεις κοντά στην πόλη προς αξιοποίηση, σε χαμηλές ακόμη τιμές. Στην περιφέρεια Δαφνώνα από το φράγμα Ψαρόπετρας και προς τον οικισμό, από του Γρου προς όλα τα Καμπόχωρα, ή από τον Κάμπο προς Βασιλειώνοικο και τους Βαβύλους.

Μεγάλη η ιστορία και πολλά τα αξιοθέατα της περιοχής. Παναγία Κρήνα, Σκλαβιά, Αγ. Γιώργης, Στρατηγάτο, Βεσταρχάτο, Παφυλίδα, Επτά Πύργοι, Καστέλι, Πετρανά και τόσα άλλα.

Τα βυζαντινά και γενοβέζικα κτίσματα ημιερειπωμένα, σ` όλη την περιφέρεια των Καμποχώρων. Η χλωρίδα της περιφέρειας είναι πλούσια, όπως άλλωστε σε ολόκληρο το νησί, με πολλές λαλάδες (τουλίπες), τα σπανιότερα λαλαδάκια, κυκλάμινα, ορχιδέες και άλλα πολλά που κάνουν την άνοιξη και όχι μόνο, παράδεισο. Επίσης η συνεχής εναλλαγή του τοπίου το κάνει μαγικό. Ο Άγιος Γιώργης και οι Βαβύλοι παράγουν και την ευλογημένη μαστίχα. Σήμερα καλλιεργείται μερικώς και σε άλλους οικισμούς.

Παροτρύνουμε κάθε Χιώτη και κάθε επισκέπτη του νησιού μας να κάνει μια βόλτα σ` όλα τα χωριά-οικισμούς των Καμποχώρων. Έχουν πολλά να κερδίσουν, μα πάνω απ` όλα το χαμόγελο και την φιλοξενία των κατοίκων.

Τις επόμενες δεκαετίες η περιοχή Καμποχώρων θα διπλασιάσει τουλάχιστο τους κατοίκους του. Φτάνει να έχουμε προετοιμάσει τον τόπο μας σωστά, σεβόμενοι τον χώρο και τις ομορφιές που απλόχερα μας χάρισε η φύση. Τότε, με το παρόν ή με οποιοδήποτε άλλο  σχήμα, η περιοχή μας θα συνεχίσει την πορεία της στην ιστορία, για το καλό του τόπου και των κατοίκων του.

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας...